Nu lär vi oss att teckna med blyerts!

Jag vill tipsa dig om Darrel Tanks gratislektioner på fivepencilmethod.com.

Darrel Tank har specialicerat sig på realistiska porträtt i blyerts och har utvecklat fempennors-metoden på egen hand. Han lär ut sina kunskaper bl.a. genom sin webbsida där han har mängder med filmklipp där han undervisar och demonstrerar sin teknik.

Gratiskursen kan stundvis kännas lite tråkig, särskilt i början då det är mycket teori. Men han pratar om viktiga saker så det är bra att titta på alla klippen. Så är du sugen på att finslipa dina blyertskunskaper tycker jag att du ska anmäla dig där du också, det kostar ju ingenting. Kursen passar både nybörjare och erfarna tecknare. Dock krävs det att du förstår engelska.

Introduktionen är tillgänglig för alla, utan att behöva skriva in sig på något vis. Jag rekommenderar att du ser dem innan du sätter igång med kursen. Dessutom får du ju en liten blick i hur kursen kommer att se ut. När du väl sätter igång med själva kursen kommer det givetvis att handla mer om teckning, men vill man få riktigt bra resultat är det förstås viktigt att tänka på material och allt annat som Darrel tar upp i introduktionen.

Här är ett random klipp från youtube med Darryl Tank så ni får ett litet smakprov.5 pennors-kurs

Imorgon ska jag försöka hinna med ett inlägg om en kurs i blyertsteckning som jag deltar i - som elev alltså. Helt kortfattat är det en gratis online-kurs med 5 lektioner som går igenom tekniken när det gäller att teckna i blyerts.

Ni kommer att få följa mig genom hela kursen, och jag kommer att kommentera avsnitten litegrann, och givetvis kommer jag att länka dit så att du kan hänga på! Men som sagt, mer om det imorgon!

Gammal grafit

En gång i tiden tecknade jag mycket i blyerts. Jag har försökt fotografera en del gamla teckningar och målningar för att kunna visa upp dem för er. Eftersom kompaktkameran har lagt av och något bättre än så har jag inte, så är det mobilkamera som gäller, tyvärr.


Ofixerad blyertsteckning från 2000, fotad med mobil 2011


Den här gjorde jag år 2000. Jag tror faktiskt att detta var den sista teckningen jag gjorde innan jag plötsligt fick för mig att sluta helt med att teckna, om man inte räknar med lite klotter här och var, fram till i år då jag börjat locka fram de glömda talangerna igen ;) Den är inte fixerad och grafiten har nog fallit bort, smetats ut och åldrats en del.

Jag är jättesugen på att ge mig på blyertsteckning igen. Dessutom skulle jag vilja ge mig på mina gamla teckningar och bättra på dem, såhär hade jag förmodligen inte lämnat den här teckningen idag till exempel. Men gammalt är heligt och ska lämnas orört om jag en gång har ansett att den var färdig. Hur ska man annars kunna blicka tillbaka och se sin egen utveckling?

Blå +

För ett tag sedan bestämde jag mig för att illustrera en egen och lite mer personlig länk till Bloglovin´ så jag tog med mig mitt block och en penna ut på balkongen och började skissa. Ganska snart insåg jag att karaktären på bilden var väldigt lik mig, så jag fortsatte på den banan, och personligare än så kan det ju inte bli!

Det kanske inte är på pricken likt, men de som känner mig ser ju ändå genast att det är jag, så det var inte helt dåligt gjort utan att ha så mycket som en spegel att kika i när jag gjorde den :)

Ett självporträtt som bloglovin-knapp


Att det blev likt mig även om det från början inte alls var meningen är egentligen inte alls konstigt. När man tecknar fritt utan någonting att titta på använder vi oss ofta av välkända mönster utan att tänka på det. Jag har läst någonstans att man nästan alltid utgår från sig själv, så när man t.ex. tecknar ett öga, som ju säkert de flesta som gillar att teckna många gånger gjort, så liknar ögat ens eget.

Följ min nya blogg med Bloglovin

En nystart

Efter ett förvirrat blogguppehåll har vi pysselsystrar bestämt oss för att lägga ner den gemensamma bloggen, och med den faller även våra personliga dotterbloggar. Därför har jag nu öppnat dörrarna på en helt ny adress!

Det är skönt med frisk luft: Nytt och fräscht ska det vara här! Därför tänker jag köra en total nystart, och för en gångs skull lämna det gamla bakom mig. Visst kan det bli så att jag visar upp lite gamla kreationer här ibland, men de gamla inläggen får inte följa med hit.

Min uppfattning är att alla som vill kan. Kanske med några få undantag beroende på vad det rör sig om, men när det gäller att vara kreativ är viljan det enda du egentligen behöver.

Så pränta in nannapyssling.blogg.se nu om du vill ha skapande inspiration i höst!

Berätta gärna hur du hittade hit, det vore intressant att veta!
Och varmt välkommen hit!

RSS 2.0